Ręcznie wyrabiany ser kozi na wzór Goudy bez przypraw lub z różnorodnymi i aromatycznymi dodatkami:
– orzechem włoskim;
– czosnkiem niedźwiedzim;
– prażoną czarnuszką;
– kozieradką;
– pomidorem;
– papryką słodką czerwoną.
Wytwarzany z pełnego, niepasteryzowanego, nienormalizowanego mleka koziego, bez domieszki innych mlek.
Jest elastyczny, bez oczek. Posiada delikatny, łagodny smak, jest lekko słony.
Dojrzewa min 3 tygodnie w specjalnych warunkach. Nasz ser kozi dojrzewający posiada cztery miesiące przydatności do spożycia. Pakowany jest w specjalnie dedykowane do produkcji serów worki próżniowe w krążki o gramaturze ok 0,22kg.
Zalety użycia termokurczliwych torebek barierowych;
– zachowanie naturalnego wyglądu i utrzymanie świeżego smaku;
– możliwość obejrzenia całego produktu bez konieczności jego otwierania;
– wydłużenie terminu przydatności do spożycia do kilku miesięcy;
– zapobieganie utracie masy oraz rozwojowi niepożądanych pleśni i drożdży;
– zachowanie apetycznego wyglądu i smaku.
Nasz ser kozi dojrzewający z czarnuszką zdobył wyróżnienie w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”.