Gospodarstwo Rolne Emilia i Krzysztof Witkowscy
Ławy 13A, 87-500 Rypin, woj. kujawsko-pomorskie
513 724 764
Zadzwoń do nas

O nas

Awesome Image

O nas

Nasze produkty można nabyć w przydomowym sklepie w gospodarstwie, na licznych bazarach i sklepach a także wysyłkowo.

Misja naszego gospodarstwa

KozieŁawy to gospodarstwo rodzinne położone w Pojezierzu Dobrzyńskim, pięknej, malowniczej krainie województwa kujawsko-pomorskiego. Zajmujemy się hodowlą kóz mlecznych oraz przetwórstwem mleka. Nasza historia związana z rolnictwem zaczęła się w 2011 roku m.in. od zakupu pierwszych dwóch kóz Rosy i Lusi. Oboje pracowaliśmy już zawodowo, ale poprzez sprzedaż mleka chcieliśmy sobie trochę dorobić do budżetu rodzinnego. Z czasem powiększyliśmy stado i podpisaliśmy umowę na zbyt mleka z dużym zakładem przetwórczym w Polsce. Niestety, czas pokazał, że mleczarni bardziej opłacało się skupować mleko zza granicy niż od polskich rolników, a co za tym idzie zakład odmówił nam (i nie tylko nam) odbioru części wyprodukowanego mleka. Ale nie ma tego złego... Nadmiar surowca spowodował narodziny, a raczej rozbudowę, przetwórstwa w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Tak też małymi krokami uczyliśmy się i nadal się uczymy produkcji różnych gatunków serów.

Od świeżych podpuszczkowych, poprzez wędzone, Goudę, Caciottę, Halloumi po Camembert, Camblue czy Morbier. Mamy już wielu stałych klientów, cenimy każdego, kto nas odwiedzi i zrobi u nas zakupy lub po prostu wpadnie pogadać 🙂 Mimo, że początki związane z hodowlą były bardzo trudne, bo przecież od podstaw musieliśmy nauczyć się współpracować z naszymi dziewczynami, startowaliśmy tylko z pięcioma hektarami słabej jakości ziemi, nie mieliśmy sprzętu ani budynków to jednak warto było ryzykować. Pasja do robienia serów i trójka naszych małych pociech są naszym motorem napędowym do dalszej pracy i rozwoju. Chyba znaleźliśmy swoje miejsce...

Co nas wyróżnia?

Swoje produkty wytwarzamy z mleka prosto z udoju, jeszcze ciepłego. Taki tryb produkcji ogranicza możliwe niepożądane zakażenia mikrobiologiczne surowego mleka, związane z długim przechowywaniem surowca, oraz zapobiega pochłanianiu zbędnych zapaszków. Dzięki temu nasze produkty są delikatne w smaku. Sery produkujemy z pełnego, niepasteryzowanego, nienormalizowanego mleka koziego i TYLKO koziego, bez domieszek innych mlek. Nie skupujemy mleka, mamy swoje całym rokiem. Sery są wolne od konserwantów, niepotrzebnych barwników, GMO. Postawiliśmy nie tylko na smak i jakość ale wiemy również jak bardzo ważne jest opakowanie zachęcające do zakupu i zarazem przedłużające termin przydatności produktu. Termokurczliwe torebki barierowe o grubości kilkudziesięciu mikronów, w które pakujemy nasze sery, zapewniają dokładne przyleganie opakowania do produktu, co pozwala zachować jego naturalny wygląd. Opakowanie jest przeźroczyste, nie przecieka, idealnie przylega, zapewnia: - możliwość obejrzenia całego produktu bez konieczności otwierania.
Wydłużenie
trwałości
Apetyczny
wygląd
Zapobiega utracie masy
i pleśnieniu
Awesome Image
Odtwórz wideo
Awesome Image
Awesome Image
Awesome Image

Przełomowy rok 2021

Zdobyliśmy wyróżnienie w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" za Ser kozi dojrzewający z czarnuszką.
Zostaliśmy II Wicemistrzem w ogólnopolskim konkursie Agroliga.
Uzyskaliśmy III miejsce na etapie regionalnym w konkursie "Bezpieczne gospodarstwo rolne" pod patronatem Prezydenta Andrzeja Dudy.
Pozyskaliśmy nowe miejsca zbytu.
Awesome Image

Piszą o nas

"O jakości produkowanych w Rypinie produktów mlecznych świadczy fakt, że pierwszy klient Państwa Witkowskich jest z nimi do dzisiaj. Gospodarstwo odwiedził krótko po zakupie pierwszych kóz przez państwa Witkowskich, chcąc kupić ser. Przekonało to właścicieli, aby nie ograniczać się tylko do produkcji mleka i postawić także na inne produkty".