KozieŁawy to gospodarstwo rodzinne położone w Pojezierzu Dobrzyńskim, pięknej, malowniczej krainie województwa kujawsko-pomorskiego. Zajmujemy się hodowlą kóz mlecznych oraz przetwórstwem mleka. Nasza historia związana z rolnictwem zaczęła się w 2011 roku m.in. od zakupu pierwszych dwóch kóz Rosy i Lusi. Oboje pracowaliśmy już zawodowo, ale poprzez sprzedaż mleka chcieliśmy sobie trochę dorobić do budżetu rodzinnego. Z czasem powiększyliśmy stado i podpisaliśmy umowę na zbyt mleka z dużym zakładem przetwórczym w Polsce. Niestety, czas pokazał, że mleczarni bardziej opłacało się skupować mleko zza granicy niż od polskich rolników, a co za tym idzie zakład odmówił nam (i nie tylko nam) odbioru części wyprodukowanego mleka. Ale nie ma tego złego... Nadmiar surowca spowodował narodziny, a raczej rozbudowę, przetwórstwa w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Tak też małymi krokami uczyliśmy się i nadal się uczymy produkcji różnych gatunków serów.
Od świeżych podpuszczkowych, poprzez wędzone, Goudę, Caciottę, Halloumi po Camembert, Camblue czy Morbier.
Mamy już wielu stałych klientów, cenimy każdego, kto nas odwiedzi i zrobi u nas zakupy lub po prostu wpadnie pogadać 🙂 Mimo, że początki związane z hodowlą były bardzo trudne, bo przecież od podstaw musieliśmy nauczyć się współpracować z naszymi dziewczynami, startowaliśmy tylko z pięcioma hektarami słabej jakości ziemi, nie mieliśmy sprzętu ani budynków to jednak warto było ryzykować. Pasja do robienia serów i trójka naszych małych pociech są naszym motorem napędowym do dalszej pracy i rozwoju. Chyba znaleźliśmy swoje miejsce...