Ręcznie wyrabiany ser kozi na wzór gruzińskiego sera Imeretyńskiego. Bez wątpienia jeden z najlepiej sprzedających się u nas serów. Już po kilku dniach od produkcji zachwyca smakiem i aromatem. W konsystencji jest klasowany pomiędzy fetą a serkiem topionym. Jest miękki i kremowy, lekko kwaskowy, pikantny, słony, rozpływający się w ustach. Bardzo często wykorzystywany do deski serów, do zapiekania lub do sałatek jako zamiennik fety.
Czemu akurat Bosy Antek? Otóż nazwa sera ma w zamyśle określić region jego pochodzenia. Określenie Bosy Antek pochodzi jeszcze z okresów zaborów i księstwa kongresowego, kiedy bogatsze obszary zaborów pruskich i austriackich przyciągały „biedniejszych” z zaboru ruskiego – czyli m.in. też rypiniaków.
Wytwarzany z pełnego, niepasteryzowanego, nienormalizowanego mleka koziego, bez domieszki innych mlek.
Bosy Antek posiada trzy miesiące przydatności do spożycia. Pakowany jest w specjalnie dedykowane do produkcji serów worki próżniowe w krążki o gramaturze ok 0,22kg.
Zalety użycia termokurczliwych torebek barierowych:
– zachowanie naturalnego wyglądu i utrzymanie świeżego smaku
– możliwość obejrzenia całego produktu bez konieczności jego otwierania
– wydłużenie terminu przydatności do spożycia do kilku miesięcy
– zapobieganie utracie masy oraz rozwojowi niepożądanych pleśni i drożdży