Miękki ser do którego produkcji używa się mleka z wypasu łąkowego od krów rasy holsztyńsko- fryzyjskiej.
Do jeszcze ciepłego mleko prosto z udoju wprowadzamy pożyteczne bakterie i pleśnie, oraz naturalną podpuszczkę cielęcą. Po około trzech godzinach od zaszczepienia ser przekładamy do form, gdzie powoli odcieka z serwatki i nabiera kształtu. Po 24 godzinach jest solony z ręki i trafia do dojrzewalni, gdzie obok innych dojrzewających serków porasta pleśnią, nabiera smaku, aromatu.
Barwa skórki biała z przebarwieniami. W środku kolor kremowy z gęstym oczkowaniem. Widoczna wytwarzająca się niebieska pleśń. Struktura kremowa, jędrna i elastyczna. W ustach rozpływający się, kremowy. Smak średniointensywny i dosyć łagodny. Mamy tu aromaty grzybowe, maślane, orzechowe i pleśniowe (lekko słone).
Fajny ser do sałatki, na deskę serów, czy jako towarzysz wieczoru- Alma, Ty i kieliszek dobrego wina